De ce ar trebui să mâncăm mai des semințele de dovleac?
Am ajuns la sfârșitul lunii octombrie. Nu știm nici noi când, dar s-a întâmplat. Iată că am ajuns în acea perioadă în care, cel puțin în social media, e plin de poze cu dovleci. Aceștia nu dau bine, însă, numai în poze, ci și în burticile noastre. De aceea, ne-am gândit că ar fi un moment bun să vorbim despre beneficiile aduse de semințele de dovleac. Se pot dovedi de real folos mai ales în această perioadă apăsătoare pe care o traversăm cu toții.
De ce spunem asta?
Simplu, pentru că semințele de dovleac au un conținut ridicat de triptofan. Un aminoacid precursor al serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii. Mai multe experimente făcute prin anii ‘70 au arătat că oamenii care primesc o dietă săracă în triptofan sunt mult mai predispuși la stări de iritabilitate și chiar depresie. Un studiu mai recent, publicat în 2015, a analizat asocierea dintre semințele de dovleac și tulburarea de anxietate socială. Concluzia? Anxietatea este redusă semnificativ chiar și numai la o oră după consum.
Ar trebui să consumăm mai des semințe, de orice fel.
Încă un motiv serios pentru care ar trebui să consumăm mai des semințe, de orice fel, nu numai de dovleac, este dat de studiul „Povara Globală a Bolii”. Acesta a inclus lipsa consumului de semințe în cel de-al treilea factor de risc dietetic care poate cauza mortalitate prematură la nivel mondial.
Recomandarea doctorului Michael Greger, a cărui platformă de informare pe teme de nutriție Nutritionfacts.org v-o recomandăm mereu cu încredere, este aceea de a consuma minim o porție de semințe sau nuci în fiecare zi.
Adică: o jumătate de cană de nuci sau semințe, sau 2 linguri de unt de nuci sau semințe.
Spor la ronțăit, semințe să avem!
Surse (The Effects of Dietary Tryptophan on Affective Disorders)
Comenteaza