ROLUL PROTEINELOR IN ORGANISM
Proteina este cea care intretine structura oricarei vietuitoare. Toate organismele vii, indiferent de marime, sunt alcatuite din proteine. Dupa apa, acestea constitue cea mai mare parte a corpului nostru. Muschii, ligamentele, tendoanele, glandele, unghiile, parul si multe fluide vitale din organism sunt toate alcatuite din substante proteice, acestea fiind de asemenea esentiale si pentru dezvoltarea si cresterea oaselor. Proteinele sunt la randul lor alcatuite din aminoacizi. Fiecare tip de proteina este formata dintr-un grup specific de aminoacizi, intr-o aranjare chimica specifica, oferindu-le astfel functii unice si caracteristice.
Enzimele ce catalizeaza sau regleaza orice reactie chimica in corp sunt de fapt tot proteine. Acestea mentin echilibrul pH-ului intern, participa la schimburile de nutienti si formeaza si structureaza cromozomii prin care materialul genetic este transmis de la parinti la urmasi. “Codul genetic” inscris in fiecare celula de AND reprezinta informatia referitoare la modul in care respectivele celule au fost alcatuite din proteine.
Proteinele ce alcatuiesc corpul uman nu se obtin direct din alimentatie, proteinele alimentare sunt descompuse in aminoacizii constituenti, ce sunt mai apoi folositi pentru a forma proteinele de care corpul are nevoie, acesta este un proces continuu. Motivul pentru care este extrem de important sa ne mentinem rezervele din fiecare dintre aminoacizi este exact acesta, inteligenta corpului de a sintetiza exact ce ii este necesar clipa de clipa! O aprovizionare neadecvata a unuia dintre aminoacizi poate impiedica sinteza proteinelor necesare organismului. De aceea, putem spune ca, aminoacizii si nu proteinele sunt nutrientii esentiali. Impreuna cu zaharurile si acizii grasi, aminoacizii reprezinta nutrientii de baza.
Pe langa alcatuirea proteinelor, aminoacizii indeplinesc si alte roluri diverse: unii in functiile metabolice, altii ca neurotransmitatori sau precursori ai acestora (elemente chimice ce transmit informatia de la o celula nervoasa la alta), pentru a furniza energie direct tesutului muscular etc. De asemenea, aminoacizii permit actionarea corespunzatoare a vitaminelor si mineralelor, eficientizand utilizarea si absorbtia acestora.
Exista aproximativ 28 de aminoacizi cunoscuti, ce se combina in sute de moduri, creand sute de tipuri de proteine prezente in tot ceea ce traieste. In organismul uman, aminoacizii necesari sunt produsi in proportie de 80% de catre ficat, ramanand ca restul de 20% sa fie obtinut prin alimentatie. Acestia sunt: histidina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, fenil-alanina, treonina, triptofanul si valina; si se numesc aminoacizi esentiali. Aminoacizii neesentiali sunt fabricati de organism, din alti aminoacizi obtinuti prin surse alimentare. Toti aminoacizii esentiali trebuie sa fie prezenti simultan in alimentatie pentru ca alti aminoacizi sa fie utilizati. Exista multi factori ce conduc la deficiente ale acestor aminoacizi: infectii, traume, stres, folosirea medicamentelor, varsta, dezechilibrul unor nutrienti si insuficienta anumitor vitamine (C, B6) sau minerale. O dieta dezechilibrata, care nu e suficient aprovizionata cu aminoacizi esentiali, conduce catre dereglari fizice, insa consumul exagerat nu reprezinta solutia, fiind de fapt, nesanatos. Excesul de proteine poate afecta rinichii sau ficatul. Aproape jumatate din aminoacizii ce alcatuiesc proteinele sunt transformati in ficat in glucoza, necesara pentru livrarea energiei la celule, si in amoniac, ce este toxic pentru organism. Amoniacul este mai apoi transformat in mai multi compusi mai putin toxici pentru corp, cum ar fi ureea, ce urmeaza sa fie filtrata de rinichi si excretata. Atat timp cat cantitatea de proteine nu este prea mare si ficatul este sanatos, amoniacul este neutralizat pe masura ce e produs. CALITATEA SI NU CANTITATEA DE PROTEINE DIN DIETA ESTE IMPORTANTA!
CATEVA SURSE DE PROTEINE COMPLETE VEGETALE
- Soia
- Hrisca
- Semintele de chia
- Semintele de canepa
- Orez cu fasole
- Spirulina (sau chlorella) cu nuci sau cereale
Exista nenumarate combinatii vegetale delicioase care va pot oferi toti aminoacizii esentiali. Mai sus am enumerat doar cateva dintre cele mai cunoscute.
Info pentru cei a caror munca implica efort fizic: proteina vegetala poate sustine performanta, mai ales daca se suplimenteaza cu capsule de spirulina.
DE CE SUNT MAI BUNE PROTEINELE VEGETALE?
Mai jos puteti citi declaratiile lui Brendan Brazier, atlet profesionist (participant la Ironman), autor al best-seller ului “Thrive”:
“Mananc o salata mare din frunze verzi in fiecare zi, pentru ca ea contine 45% proteine. Daca salata este suficient de mare, inseamna ca am multa proteina de calitate buna pentru ca este in forma de aminoacizi, iar corpul nu trebuie s-o transforme din proteina in aminoacizi. Astfel el conserva energie in digestie si eu am un raport bun intre hrana mancata si energia obtinuta.”
Exista nenumarati sportivi campioni care sunt vegani de foarte multi ani, atat din sporturile de forta cat si din sporturile de rezistenta. Personal cunosc persoane care sunt vegane de peste 25 de ani si care participa la maratoane in ciuda varstei: peste 60 de ani!
Deci se poate, dragi prieteni! Incercati macar o saptamana, o luna si veti vedea ce schimbare de tonus veti avea, cata energie si optimism debordant!