Ingrediente:
- 5 linguri de zahar pentru caramel
- 15 linguri lapte de soia
- 15 linguri ulei
- 10 linguri de zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 praf de sare
- faina cat cuprinde
Crema :
- 700 ml lapte de soia
- 150 g gris
- 2 linguri praf budinca de vanilie
- 150 g zahar
- 3 pliculete zahar vanilat
- 250 g margarina
- 200 g dulceata de caise
Mod de preparare:
1 Intr-o craticioara am pus zaharul la caramelizat pana a ajuns la culoarea chihlimbarului. Am stins cu laptele de soia si am mai lasat pe foc pana s-a topit complet zaharul. Am pus siropul de zahar ars intr-un bol si l-am lasat la racit pana a ajuns la temperatura camerei.
2 Peste sirop am adaugat restul de zahar, uleiul, extractul de vanilie, un praf de sare si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
3 Am omogenizat bine toate ingredientele apoi am adaugat treptat faina (cat cuprinde) si am framantat pana cand am obtinut un aluat usor de intins si care nu se mai lipeste de maini. Am lasat aluatul la frigider pentru 1 ora.
4 Am impartit aluatul in 4 parti egale si am intins foi subtiri pe dosul tavii (40/30 cm). Am copt fiecare foaie in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 7-8 minute sau pana cand se aureste usor pe margini.
5 Pentru crema am pus laptele de soia la fiert cu un praf de sare.
6 Cand a inceput sa fiarba am adaugat grisul in ploaie si am amestecat energic cu un tel pana s-a umflat grisul. Am adaugat praful de budinca si am mai amestecat 1-2 minute pe foc mic.
7 Am luat de pe foc,am adaugat zaharul, zaharul vanilat si margarina taiata cubulete si am amestecat pana s-a topit margarina si zaharul. Am lasat crema la racit.
8 Peste prima foaie am pus jumatate din crema de gris, a doua foaie pe care am uns-o cu dulceata de caise, a treia foaie, cealalta jumatate din crema si am acoperit cu ultima foaie.
9 Am pus folie peste prajitura si am dat-o la rece peste noapte (pentru a se inmuia bine foile si a se taia usor).
10 Am pudrat prajitura cu zahar pudra si am portionat-o.
Comenteaza