Consumatorii de carne pot crede ca veganii ii desconsidera, dar in realitate, nimeni nu ii dispretuieste mai mult decat industria carnii, care ii hraneste. In timp ce lucratorii din prima linie omoara 22 de milioane de animale zilnic, doar in UK, echipe in spatele unor birouri rebranduiesc acele cadavre, impachetandu-le si folosind cuvinte inventive, pentru a ascunde adevarul de consumator.

Dintre toate dezavantajele lor, ouale provenite de la gaini “crescute in aer liber” sunt probabil cel
mai indraznet. Ai avea nevoie de un nivel de imaginatie comparativ cu Disney, pentru a crede ca UK poate produce peste 10 miliarde de oua anual, fara a provoca inconveniente nici macar unui singur pui. Dar prin simpla adaugare a etichetei “crescut in libertate”, si poate o imagine draguta si pastorala in care apar cateva gaini ‘zburdand’ liber, majoritatea consumatorilor nu vor realiza niciodata cum au ajuns ouale in cutie.

“Pentru vegani, pana si conceptul de <<ou etic>> este privit ca un oximoron.”

Chestiunea oului etic este din nou pe ordinea de zi dupa ce guvernul a declarat, confruntandu-se cu gripa aviara, ca pasarile de curte trebuie sa fie tinute in interior cel putin pana la finalul lunii februarie. Acest lucru inseamna ca sintagma “in aer liber” ar putea fi inlocuita cu “in hambar”. Cu toate acestea, debecarea este un lucru obisnuit in Marea Britanie, marea majoritate a gainilor tinere avand o parte din cioc arsa, fara anestezie, pentru a preveni ranirea celorlalte gaini din turmele inghesuite si traumatizate. Grajdurile “free range” pot avea pana la 9 gaini pe m2– o situatie similara fiind convietuirea a 14 adulti intr-un apartament cu o singura camera. Anumite grajduri “cu mai multe nivele” (in continuare considerate “raza de actiune libera”) pot contine 16.000 de gaini. Asa ca, in timp ce aceste sarace pasari pot, teoretic, ‘zburda’ in aer liber, ele pot, de asemenea, sa fie extrem de inghesuite si traumatizate pentru a gasi putinele gauri de iesire.

Prin ce iad le punem sa treaca: in salbaticie, gainile se oua doar de 20 de ori pe an, dar fermele moderne, prin hrana bogata in proteine si iluminat aproape constant, le imping sa produca aproape 500 de oua pe an. Trupurile lor epuizate sunt apoi eliminate in cateva luni – fiind trimise in mod curent la abatoare, traind pana atunci mai putin de o zecime din durata lor de viata normala.

Si asta este o viata lunga, comparativ cu cea a puilor de sex masculin. Ei sunt, pentru producatorii de oua, lipsiti de valoare financiara, si astfel, din pacate, sunt tocati de vii la doar cateva ore de la nastere. De la o zi la alta, numere inimaginabile de pui sunt aruncati intr-un mod lipsit de respect aruncati intr-o masinarie si macinati de vii, sau sunt gazati cu CO2, sau sunt pur si simplu aruncati intr-un sac de gunoi si lasati sa se sufoce. Deci da, haideti sa vorbim despre etica in toata aceasta cruzime.

O modalitate de a evita ouale produse de catre gainile a caror ciocuri au fost taiate, este sa cumparati de la ferme organice, certificate de catre insitutii sau asociatii de genul “Asociatia Solului”, care interzice aceasta practica. Cu toate acestea, asta nu asigura respectarea in totalitate a bunastarii lor, cel putin nu a sortii puilor masculi.

Cercetatorii din cadrul industriei propun o abordarea bazata pe modificare genetica, prin care embrionii de sex feminin sunt identificati inainte de eclozare, facandu-le florescente sub razele UV. Asta inseamna ca puii de sex masculin ar putea fi identificati si zdrobiti in interiorul oului, inainte sa se nasca. Pentru unii oameni asta este un pas inainte, dar pentru multi, propunerea conduce la o noua dilema morala.

In acelasi timp, problema oualor etice ramane o piatra de temelie populara a defensivei mancatorilor de carne. Acesti carnivori ii vor intreba pe vegani: “Spune-mi, daca am creste gaini care au fost lasate sa hoinareasca libere si sa-si traiasca intreaga viata, le-ai manca ouale?”

Oh, cum iubeste carnivorul lacom o portie de scenarii ipotetice: daca un porc a trait o viata fericita, ingrijit fiind cu multa iubire 24h/zi, in conditii perfecte si beatifice, si apoi mangaiat cu dragoste in timp ce este eutanasiat, i-ai manca carnea? Daca ai fi blocat pe o insula pustie si ai putea supravietui doar mancand animale, le-ai manca?

Este doar o rupere indulgenta de la crudul adevar a oamenilor care nu vor sa vada groaznica realitate a fermelor industriale si a abatoarelor, dar care le finanteaza oricum. Oamenii care descriu producerea acestui ou teoretic, nu conduc astfel de operatiuni, si nici macar nu isi cumpara ouale de la astfel de ferme. Intr-adevar, foarte putini oameni chiar cumpara din surse organice: din cele 12.2 miliarde de oua vandute in UK in 2015, doar 2% au fost organice.

Din perspectiva vegana, raspunsul este mult mai holistic si filosofic: ar trebui sa nu ne mai raportam la animale ca si cum acestea ni s-ar cuveni. Ar trebui sa incetam razboiul nostru global cu animalele si sa invatam sa traim in armonie. Deci, pentru vegani, simplul concept al oului etic este in esenta oximoron.

Sau poate nu in totalitate. Sunt vegani ce fac “oua” alternative, folosind bile din seminte de in si piure de banana. Daca asta suna putin bizar, amintiti-va ca ouale adevarate reprezinta indurarea unor vieti mizerabile si pline de suferinta de catre milioane de animale, doar ca oamenii sa poata consuma produsul ciclului gainilor, pentru o sursa de proteine, sau pentru a face prajituri dragute. Cruzimea a fost normalizata. De aceea ei ascund adevarul.

 

SURSA: https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/30/free-range-eggs-con-ethical