🌱 Ce este colagenul?
Colagenul este o proteină structurală. Este cea mai abundentă proteină din organismul nostru. La nivelul pielii, părului și al altor țesuturi conjunctive se găsește colagen. Să mai adăugăm și că este vorba de o proteină incompletă, adică are doar 8 din cei 9 aminoacizi esențiali (triptofanul lipsește)? Aceasta reprezintă 80% din pielea noastră și lucrează împreună cu o altă proteină – elastina – pentru a da, ați ghicit, elasticitate pielii.
🌱 De unde luăm colagen?
Vestea bună este că nu avem nevoie de suplimente pentru a obține colagen, în ciuda publicității făcute în jurul acestora. Colagenul este produs în mod natural de organism, însă nivelul acestuia scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Începând cu vârsta de 20 ani pierdem cam 1% din cantitatea de colagen pe an, pielea devenind mai uscată. Expunerea la soare, fumatul, alimentația proastă și poluarea pot să accelereze acest proces.
Ce nu înțelegem atunci când ne bazăm pe suplimente de colagen pentru a face rost de această proteină este modul în care organismul nostru funcționează. Ca orice altă proteină, și colagenul este descompus în aminoacizii din care este alcătuit. Abia acești aminoacizi sunt absorbiți, transportați către celule și folosiți pentru a crea noi proteine de colagen, potrivite pentru organismul nostru. Aceste noi forme de colagen nu mai corespund sursei originale. Așadar, atunci când luăm suplimente de colagen, nu folosim acel colagen pentru pielea noastră. Același lucru se aplică și în cazul alimentelor de origine animală bogate în colagen, dar acest aspect va fi dezvoltat în cele ce urmează. Corpul nostru produce colagen folosind aminoacizii din sursa originală, aminoacizi pe care îi regăsim și în alimentația vegetală, fără probleme. După cum spune și dr. Robert Anolik, profesor de dermatologie la Școala Medicală N.Y.U. – “doar pentru că iei suplimente de colagen, asta nu înseamnă că acestea și ajung direct în pielea ta”.
🌱 Mitul supei de oase
Nu spunem noi că e un mit, o spun chiar experții de la Școala Medicală Harvard. Ei încadrează afirmația “supa de oase face pielea mai fermă și mai netedă” la categoria acelora fără susținere științifică. Alte afirmații demontate într-un articol pe această temă, publicat în jurnalul medical Harvard, sunt cele legate de faptul că ne-ar îmbunătăți digestia, întări oasele sau reduce durerile articulare. Cum nici colagenul din suplimente nu se duce direct în piele, întrucât este descompus în aminoacizi care pot sau nu să fie utilizați pentru producția sa ulterioară, tot așa, nici colagenul din supa de oase nu se poate duce direct în piele sau la genunchi, șolduri și articulații.
🌱 Alimente care stimulează producția de colagen
Acum că am stabilit că avem nevoie de aminoacizi pentru a produce colagen, și nu de colagen ca atare, e clar că avem nevoie de alimente vegetale bogate în proteine.
Leguminoasele (fasolea, mazărea, năutul, lintea, edamamele, soia) sunt pline de proteine, fier și zinc, potasiu, fibre și – bonus – nu conțin colesterol.
Alt lucru important de menționat în privința leguminoaselor este că au fost recomandate în cadrul celei mai cuprinzătoare analize a dietei în raport cu cancerul realizată de Institutul American pentru Cercetarea Cancerului. Cercetătorii au recomandat consumul de cereale integrale și leguminoase boabe la fiecare masă, pentru a preveni apariția cancerului. Nu zilnic, ci la fiecare masă.
Nucile și semințele ne ajută și ele să producem mai mult colagen. Sunt bogate în vitamina E care previne acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi asupra organismului, împiedicând astfel și apariția ridurilor. În plus, sunt foarte ușor de introdus în alimentație, în salate, smoothie-uri, deserturi și paste tartinabile vegetale. Pentru cei care au alergii la arahide sau la nuci, untul de semințe (de floarea soarelui sau dovleac, de pildă) reprezintă de multe ori o soluție sigură.
Roșiile sunt bogate în licopen, un alt antioxidant care stimulează producția de colagen, oferind protecție suplimentară tenului. De reținut că licopenu se mai regăsește și în alte alimente de culoare roșie, precum varza roșie, pepenele și grapefruit-ul.
Ardeiul gras este bogat în vitamina C, vitamină esențială pentru producerea colagenului și un antioxidant foarte puternic. Mâncând doar 100 de grame de ardei gras roșu se asigură 141% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
O altă sursă excelentă de vitamina C? Fructele de pădure, pe care le puteți consuma și decongelate, nu pierdeți nimic din nutrienți. Acest grup de alimente conține în medie de aproape zece ori mai mulți antioxidanți decât celelalte fructe și legume.
Dacă vreți să aflați mai multe și despre proteine, apasați aici.
Comenteaza