Adevaratii iubitori de animale sunt vegani
Animalele au vieti emotionale si sociale bogate! Acestea iubesc si apreciaza viata in acelasi mod in care si noi oamenii o facem. Ele se joaca in soare, se balacesc in noroi, simt bucurie, afectiune si placere, la fel cum simt si frica, mahnire si durere, fug de pericole si se sacrifica pentru a-si proteja puii. Legaturile afective dintre animale au fost demonstrate stiintific si stim ca inclusiv noi insine putem dezvolta relatii afective cu animalele crescute in ferme, similare cu relatiile pe care le avem cu cateii si pisicile noastre.
Din pacate, am fost invatati cu totii de societatea de consum sa ne gandim la animalele crescute pentru mancare ca la o categorie abstracta (“animale de ferma”) fara nume, fara fete si ale caror caracteristici sunt cu greu deosebite din raurile nesfarsite de entitati indistincte. In ciuda a ceea ce vrea societatea sa ne invete, realitatea este ca animalele de ferma sunt indivizi cu personalitati si emotii unice, la fel ca si cainii si pisicile, fata de care multi oameni care consuma carne nutresc sentimente.
Este moral consumul de carne?
Nu avem nevoie de produse de origine animala pentru a supravietui si a fi sanatosi, puternici si in forma, astfel, ramane intrebare, este moral sa luam ceea ce nu avem neaparat nevoie provocand atat de multa suferinta?
In 2009 Academia Americana de Nutritie si Dieta, cea mai veche, cea mai mare si inainte de toate cea mai puternica autoritate in materie de dieta si nutritie din SUA, a recunoscut de asemenea, faptul ca oamenii nu au o nevoie genetica de produse animale.
Si atunci ne intrebam, este moral sa le negam dreptul la viata doar de dragul gustului si al poftelor noastre?
Cresterea in ferme este problematica
Atunci cand corpul unui animal este vazut doar ca o unitate de productie, toate aspectele vietii lor sunt apreciate exclusiv in functie de interesele financiare. Animalele care sunt privite ca hrana nu sunt protejate de lege ca si animalele de companie, fapt care a condus la o multitudine de practici extrem de crude si inumane.
Luati in considerare veganismul
Relatia om-animal este in mod inerent eronata. Noi le iubim, facem poze frumoase, artisice cu ele si apoi le exploatam, le abuzam intr-un sistem masiv de productie, in care sunt macelarite miliarde de suflete anual, doar pentru satisfacerea gustului. Exploatam in mod inutil animalele pentru hrana, imbracaminte, divertisment si experimentare. Un important documentar despre acest lucru este Earthlings. Daca doriti cu adevarat sa ajutati animale, raspunsul este foarte simplu, incercati veganismul!
Trista si cumplita realitate din ferme
Noua ne pasa foarte mult de soarta animalelor si banuim ca si tu impartasesti aceleasi sentimente, avand in vedere ca ai ajuns pe acest site. Stim ca cei mai multi oameni iubesc animalele si nu doresc sa le faca niciun rau, insa realitatile cumplite din ferme sunt tinute departe de ochii lumii, tocmai pentru a nu descuraja consumul de carne si implicit scaderea incasarilor. Oamenii ar putea ramane socati la aflarea adevarului, daca ar stii la ce chinuri cumplite si tratamente inumane sunt supuse animalele in ferme!
Adevaruri triste despre industria animalelor, a oualelor si lactatelor
Industriile oualelor si lactatelor cauzeaza, de asemenea, suferinte incomesurabile si moarte! Este o idee total gresita ca, in fermele de oua si lactate, animalele nu sufera. In realitate, industriile oualelor si lactatelor cauzeaza suferinte enorme si ucide anual miliarde de gaini si puisori, si milioane de vaci si vitei!
Mai jos puteti regasi doar cateva “practici” comune, aplicate animalelor din ferme in intreaga lume. Exista sute de astfel de exemple de rele tratamente aplicate animalelor. Ne rezumam doar la cateva din cele mai importante.
Cruzimea fata de puii de gaina:
- Procreere si nastere extrema
- Taierea ciocului si a ghearelor fara anestezic
- Cicluri extreme, care duc la ruperea oaselor fragile si schilodirea puilor din cauza lipsei de calciu
- Cruzimea cu care sunt tratati puii provoaca nebunie care duce la canibalism
- Pasarile isi pierd penele din cauza arsurilor provocate de amoniacul din propria urina
- Puii crescuti pentru carne sunt proiectati pentru a fi ciudatenii genetice, obezi clinic si infirmi, intrucat picioarele lor de multe ori cedeaza sub enorma greutate, oasele lor sunt proiectate pentru a fi moi si a preveni inecarea oamenilor cu acestea
- Acestia sufera frecvent atacuri de cord premature, datorita proporțiilor lor grotesti
Video cu taierea ciocului puilor de gaini fara anestezic
In natura, gainile salbatice depun aproximativ 10-20 de oua anual. Gainile domestice au fost insa manipulate genetic pentru a produce cat mai multe oua, ajungandu-se undeva la 250-300 de oua anual, acest fapt conducand la dureri si cel mai adesea la tulburari fatale de reproducere. Peste 95% din gainile folosite pentru oua sunt inghesuite in custi atat de mici incat nu-si pot intinde aripile iar majoritatea oualor “cage-free” si “free range” (adica gainile crescute la sol) provin de la gaini tratate mizerabil, inghesuite cu miile in sali infecte. Gainilor folosite pentru oua li se reteaza pe viu o portiune a ciocului pentru a le impiedica sa se ciupeasa, in conditii de suprapopulare. Toate acestea in timp ce, in incubatoarele unde puisorii sunt crescuti pentru a fi trimisi la fermele pentru oua, circa 6 miliarde de puisori masculi sunt omorati in fiecare an, fiind sufocati sau tocati de vii.
Cruzimea fata de vaci si vitei
- Cozile, coarnele si testiculele sunt inlaturate pe “viu” fara niciun fel de anestezie!
- Vacile sunt inseminate cu forta pentru a ramane insarcinate si astfel, pentru a produce cat mai mult lapte in mod total nefiresc pe tot parcursul vietii, tratament care cauzeaza de cele mai multe ori probleme ale ugerului, deficit de calciu si moartea timpurie!
- Cruzime emotionala – vitelele sunt inlaturate la circa 1 zi de langa mamele lor, iar vietii trimisi direct la abatoare pentru a fi sacrificati pentru carne, intrucat acestia nu prezinta niciun interes pentru industria laptelui (viteii si mamele lor urla zile in sir dupa despartire! bineinteles, cei care mai apuca!)
- Viteii sunt in mod deliberat malnutriti pentru a le mentine oasele moi
Cruzimea fata de porci
- Procreerea extrema de-a lungul intregii vieti provoaca nebunie si canibalism
- Adeseori porcii stau in propria mizerie cu frati morti zacand printre ei, intrucat legile din anumite tari permit asta
- Sufera frecvent de tumori si abcese
- Sunt inchisi in spatii foarte inguste, insalubre si vad pentru prima data lumina zilei doar in ziua in care sunt dusi pe ultimul drum: spre abator!
Si ca si cum toate tratamentele de mai sus nu ar fi suficiente, gainile folosite pentru oua si vacile folosite pentru lapte sunt omorate de asemenea, atunci cand productia se micsoreaza, la numai o fractiune din media de varsta normala.
Consideram ca este foarte important ca orice om sa constientizeze de unde vine hrana sa, indiferent daca vorbim despre carne, produse lactate sau oua, si care este pretul pe care il platesc alte fiinte pentru placerea gustului nostru, pentru ca asa cum s-a dovedit stiintific, oamenii nu au o nevoie genetica de produse animale, precum a recunoscut in 2009 Academia Americana de Nutritie si Dieta, cea mai veche, cea mai mare si inainte de toate cea mai puternica autoritate in materie de dieta si nutritie din SUA.