Veganismul este bun pentru sanatatea ta si a celor dragi!
Traiesti mai mult!
O dieta bogata in carbohidrati si fibre (gasite numai in produsele vegetale), dar saraca in grasimi, este cea mai buna optiune pentru controlul obezitatii, a bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele bazate pe plante pot ajuta, de asemenea, pentru a reduce necesarul de insulina. Studii stiintifice au demonstrat ca veganismul are o serie de beneficii pentru sanatate.
In 2009 Academia Americana de Nutritie si Dieta, cea mai veche, cea mai mare si inainte de toate cea mai puternica autoritate in materie de dieta si nutritie din SUA, a recunoscut faptul ca oamenii nu au o nevoie genetica de produse animale. In pozitia publica exprimata despre dietele vegetariene si vegane, aceasta scrie: “Este pozitia Asociatiei Dietetice Americane ca dietele vegetariene bine planificate, incluzand dietele strict vegetariene si vegane, sunt sanatoase, adecvate nutritional si pot asigura beneficii de sanatate in prevenirea si tratamentul unor boli. Dietele vegetariene bine planificate sunt adecvate pentru persoanele in orice stadiu de viata, incluzand sarcina, alaptarea, varsta frageda, copilaria si adolescenta, cat si pentru sportivi.”
Prevenirea bolilor de inima
Studii de cercetare efectuate in cadrul Oxford University au constatat ca veganii au un nivel mai scazut de grasime corporala si sunt mai putin susceptibili de a muri de boli de inima. In plus, veganii au un risc mai mic de constipatie si apendicita. De asemenea, s-a constatat ca veganii au activitatea telomerazei mai mare, un proces considerat a fi important pentru bolile legate de imbatranire. (Telomeraza este o enzima care ajută la prezervarea capetelor cromozomilor)
Prevenirea diabetului
Profesorul Claus Leitzmann, un fost cercetator de nutritie de la Universitatea din Fiessen, extinde beneficiile de diete pe baza de plante pentru a include un risc mai mic de:
- hipertensiune
- diabetul cu debut pentru adulti
- anumite tipuri de cancer
- osteoporoza
- boala renala si dementa
- boala diverticulara
- calculi biliari
- artrita reumatoida
Studiul China” – PUNCTUL DE COTITURA AL MEDICINEI VIITORULUI
“Doctorul american Collin Campbell, considerat un gigant al nutritiei, a scris, dupa cercetari intinse pe zeci de ani, o carte fundamentala, despre legatura dintre cancer si alimentatie. Desi foarte putin cunoscuta de publicul larg, cartea “Studiul China” este apreciata drept cea mai completa cercetare medicala intreprinsa pana acum in lume, ce demonstreaza legatura directa intre cancer si alimentatie.
La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, existau doua observatii principale care sugerau relatia intre dieta si cancer. In primul rand dieta vestica bogata (mai ales in grasimi si carne, si saraca in fibre) era puternic asociata (corelata) cu incidenta cancerului de colon si de san. In al doilea rand, in cazul persoanelor care migrau in zone unde se semnala un risc crescut de cancer (de diferite tipuri) se observa cresterea riscului de boala a zonei unde se mutau, indiferent de mostenirile lor etnice sau genetice.
Un set concludent de informatii a fost realizat de Academia de Stiinte a SUA, in raportul din 1982 cu titlul Diet, Nutrition and Cancer.
“Studiul China” – DE CE A FOST ALEASA CHINA?
In anul 1981, Academia Chineza de Stiinte Medicale a publicat un Atlas al Mortalitatii (din pricina) Cancerului, raportat la anii 1973-75, analizand diferite cancere din 2400 de regiuni ale Chinei. Aceste harti indicau cancerul ca fiind prezent in mod deosebit in anumite zone geografice. Rata in aceste regiuni era de cateva zeci de ori, chiar o suta de ori mai mare decat in zonele care indicau valoarea cea mai mica, observandu-se astfel o diferenta imensa fata de raportul acelorasi rate de 1.5-2.0 din America.
Rezidentii acestor regiuni traiau in general in aceeasi zona toata viata lor, consumau aceeasi dieta, unica si specifica regiunii lor, fenomenul avand loc invariabil, an de an. Dieta lor (saraca in grasimi si bogata in fibre si alimente pe baza de plante) era in contrast evident cu dieta bogata a tarilor occidentale.
“Studiul China” – MODELUL DE LUCRU
Pentru studiu au fost selectate 65 de regiuni din China rurala, pentru a fi supuse cerintelor studiului. S-a realizat astfel o comparatie intre dieta, stilul de viata si bolile caracteristice populatiilor din fiecare regiune.
In fiecare din cele 65 de regiuni au fost alese cate 2 sate, din fiecare sat fiind alese (la intamplare), 50 de familii. Din fiecare familie a fost ales numai un membru (fie barbat, fie femei, raportul lor fiind la final egal), studiul avand deci 6500 de participanti. S-au facut teste de sange, urina, si s-au luat mostre de mancare pentru analize ulterioare. In acelasi timp participantii au completat un formular si au oferit informatii cu privire la ceea ce mananca pe parcursul a trei zile.
Au fost in final selectate 367 de elemente cu valoare informationala sigura pentru cele 6500 de familii (reprezentate). Aceasta baza de date despre dieta si stil de viata din anii 1983-84 a inclus informatii despre rata mortalitatii mentionata in anii 1973-75 pentru circa 40 de cancere diferite si alte boli.
Aceleasi zone si persoane din anii 1983-84 au fost supuse studiului in etapa urmatoare, 6 ani mai tarziu, in anii 1989-90. Lor li s-au adaugat alte 20 de noi regiuni din China continentala si Taiwan. De asemenea numarul familiilor a fost plusat cu inca 20 in fiecare regiune, ajungandu-se la un total de 10.200 de adulti reprezentand tot atatea familii. Cu aceasta ocazie a fost culeasa o impresionanta baza de date cu informatii socio-economice.
Aceste informatii au fost combinate cu datele actualizate ce proveneau din rapoartele de mortalitate a anilor 1986-88, folosindu-se cea mai moderna schema de clasificare a bolilor.