Ingrediente:
- 2 vinete potrivit de mari
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 ţelină
- 4-5 căţei de usturoi
- 3 roşii
- 2 ardei graşi
- 2 gogoşari
- 2 linguri ulei
- sare
- piper
- pătrunjel verde
pentru mămăliguţă:
- 375 g mălai
- 50 ml ulei
- 100 g cașcaval vegetal ras
Mod de preparare:
1 Vinetele se spală, se curăţă şi se taie felii groase de maximum 1 cm. Se aşază pe un tocător din lemn şi se presară sare grunjoasă. Se lasă jumătate de oră la scurs, apoi se trec printr-un jet de apă . Se fierb 2-3 minute. Se scot din apa clocotită şi se lasă deoparte.
2 Separat, se căleşte ceapa tocată. Se adaugă morcovii şi ţelina tăiate cubuleţe, usturoiul tocat mărunt, ardeii şi gogoşarii tăiaţi felii şi vinetele. Se amestecă uşor şi se înăbuşă 4-5 minute.
3 Se toarnă apoi apă fierbinte, doar cât să acopere toate legumele şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 15-20 minute.
4 Se adaugă roşiile decojite şi tăiate cubuleţe şi se fierbe în continuare 10 minute.
5 Se potriveşte la gust cu sare, piper şi pătrunjel verde şi se răstoarnă într-un vas pentru copt, care se pune în cuptorul încins, la foc mic.
6 Pentru mămăliguţă, se pune un litru de apă la fiert. Când clocoteşte, se adaugă în ploaie mălaiul, amestecând continuu cu o lingură din lemn.
7 Se lasă să fiarbă 20-25 minute, apoi se mai pune uleiul şi cașcavalul ras, amestecând bine. Se trage mămăliga de pe foc şi, cu o lingură de supă, se iau porţii mici care se pun în tava cu tocăniţă. Se mai presară cașcaval peste mămăliguţă şi se coace în continuare 10-15 minute.
8 Se serveşte imediat.
Comenteaza