Astăzi abordăm carbohidrații. A venit și rândul celor pe care ne-am obișnuit să-i învinovățim pentru kilogramele în plus. Ce trebuie să știm, însă, este că aceștia nu reprezintă o categorie de alimente, ci de macronutrienți. Adică una dintre cele mai importante surse de energie pentru organismul nostru. Carbohidrații sunt totodată esențiali pentru funcționarea sistemului nervos și a creierului nostru și, mai ales atunci când sunt consumați din alimente integrale,pot reduce riscul apariției anumitor boli.

🌱 Necesarul zilnic de carbohidrați?

Potrivit raportului “Carbohidrații în dieta umană”, la care au lucrat experți din Organizația Mondială a Sănătății și din Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, carbohidrații ar trebui să furnizeze cel puțin 55% din necesarul zilnic de calorii, din surse cât mai variate. 

🌱De unde să ne luăm carbohidrații?

Un stil de viață sănătos ar trebui să se bazeze pe alimente integrale de origine vegetală bogate atât în carbohidrați, cât și în vitamine și minerale, precum: fructe, cereale integrale legume și leguminoase. Cu cât mâncăm mai multe fructe și verdețuri, cu atât ne vom simți și mai bine, cu totul: fizic și psihic. O recenzie științifică publicată în revista Nutritional Neuroscience a ajuns la concluzia că “un consum sporit de fructe și verdețuri poate reprezenta o metodă terapeutică neinvazivă, naturală și ieftină de susținere a stării de sănătate a creierului”. 

🌱Ce ar trebui să mănânc într-o zi?

Dacă aveți nevoie de inspirație pentru alimentația zilnică vă recomandăm lista doctorului Michael Greger. Găsiți cele 12 alimente zilnice propuse de el, precum și o aplicație care vă poate ajuta să nu uitați de ele aici.

 

Dacă vreți să aflați mai multe despre grăsimi, apasați aici.