Industria de pasari de curte din SUA are un secret ingrozitor.

Aproximativ 9 miliarde de pui sunt sacrificati anual pentru hrana in Statele Unite ale Americii, iar conform industrei cresterii pasarilor de curte, fiecare dintre aceste animale ce prezinta constiinta sunt intr-un mod plin de “indurare”, paralizate si aduse intr-o stare de inconstienta inainte de a le fi taiat gatul de catre o lama industriala.

Dar, oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie cu mult mai oribila. Studiile arata ca metoda preferata de catre procesatorii de carne de pasare din SUA pentru paralizarea pasarilor (si anume, trecerea lor printr-o cuva de apa incarcata electric) nu le aduce intotdeauna intr-o stare de inconstienta inainte de a fi omorate.

Ca rezultat, spun cercetatorii, un numar extrem de mare din gainile ce sunt mancate – sute de milioane dintre ele, potential chiar mai multe- experimenteaza, cel mai probabil, o suferinta intensa atunci cand sunt sacrificate.

Activitatea cerebrala indica faptul ca aceste animale pot fi capabile sa se confrunte cu dureri mai intai atunci cand primesc un soc electric paralizant ce le induce convulsii musculare tonice, si in continuare, cand gatul le este fortat sub taisul lamei.

Amploarea suferintei este in mod aproape sigur vasta. Daca doar 1% din puii crescuti in fiecare an in SUA nu sunt paralizati intr-un mod eficient, inseamna ca aproximativ 90 de milioane de animale experimenteaza o moarte violenta si dureroasa. Numarul acestor pasari depaseste numarul total de caini de companie din aceasta tara.

Spre deosebire de cum stau lucrurile in Europa, nu exista practic nici o reglementare in SUA privind sacrificarea “umana” a gainilor. Cu toate acestea, ca urmare a presiunii publice, producatorul principal de pasari de curte din SUA, Perdue, a promis ca va elimina treptat, in decursul acestui an,  utilizarea cazii cu apa incarcata electric.

Acum, grupurile de protectia animalelor fac presiuni si asupra competitorilor Perdue, precum Tyson Foods, si alte mari companii agro-alimentare din SUA, cum ar fi Aramark, sa ii urmeze exemplul.

Puii imobilizati sunt aratati iesind din baia paralizanta cu apa electrica (Credit: U.S. Poultry and Egg Association)

Cercetatorii afirma ca baia cu apa incarcata electric poate asoma in mod fiabil o mare majoritate dintre pasarile ce trec prin ea, atunci cand aceasta este calibrata corect. Micile amanunte fac insa diferenta.

Fiecare baie de apa are diferite setari aplicate energiei electrice (pentru caracteristici cum ar fi: curent, tensiune, frecventa), iar modificari asupra acestora implica dezavantaje majore.

Folosirea unei incarcaturi electrice cu o frecventa mai joasa creste sansele ca pasarea sa fie paralizata, dar, de asemenea, creste si probabilitatea de deteriorare a cadavrului pasarii. Socurile de frecventa joasa pot cauza spasme musculare mai intense, uneori cauzand fracturi ale oaselor si ruperea unor vase de sange. Carnea rezultata poate fi prea deteriorata sau neatragatoare din punct de vedere vizual pentru vanzare.

Ca rezultat, si fara reglementari privind bunastarea animalelor pentru a le ghida, companiile ce cresc pasari din SUA folosesc setarile electrice ce le asigura cea mai buna caliate a carnii, fara a verifica daca pasarile au fost in mod fiabil paralizate.

Cu alte cuvinte, acestia folosesc socuri cu tensiunea mica si frecventa mare, ce pot lasa pasarile paralizate (astfel incat acestea sa poata fi cu usurinta aruncate de colo colo pe linia de procesare a fabricii), insa nu mereu inconstiente; In conformitate cu o evidenta vasta a studiilor publicate ce au masurat activitatea cerebrala a puilor dupa administrarea socurilor la setari diferite.

Gainilor imobilizate le este taiat gatul de catre lame industriale. Oamenii de stiinta sustin ca multe dintre acestea sunt constiente in tot acest timp. (Credit: U.S. Poultry and Egg Association)

Nimeni nu stie cu exactitate numarul gainilor din crescatoriile din SUA care ar putea sa fie constiente in timp ce sunt sacrificate. Fiecare fabrica de procesare foloseste propriile setari pentru “baia de apa electrica” si nici una dintre acestea nu doreste sa faca aceste setari publice. Autoritatile federale de reglementare nu inregistreaza setarile, sa nu vorbim de verificarea starii de inconstienta a animalului inainte de sacrificare. Cercetatorii independenti afirma ca nu le-a fost permisa niciodata intrarea in fabricile de procesare industrializate.

Dar oamenii de stiinta spun ca pana si putinul ce este stiut despre practicile industriale standard in SUA trage semnale de alarma.

O recenzie scrisa de Dr. Mohan Raj, cercetatorul cel mai larg citat in acest domeniu si consilier al Agentiei de Siguranta Alimentara a Uniunii Europene, concluzioneaza astfel: “nu suntem constienti de nici o dovada directa care sa demonstreze ca setarile electrice utilizate in SUA sunt adecvate pentru a atinge standardele internationale pentru paralizarea si uciderea intr-un mod <<uman>> a pasarilor de curte.”

Co-autorul acestei lucrari, Dr. Sara Shields, care este acum specialist in materie de bunastare pentru “Humane Society International”, a declarat pentru “The Huffington Post” ca setarile folosite de catre companiile crescatoare de pasari din SUA “nu au fost demonstrate ca fiind capabile sa provoace paralizia intr-un mod eficient.”

Steve Woton, cercetator la “University of Bristol’s School of Veterinary Sciences”, una dintre cele mai importante centre din lume pentru cercetarea bunastarii animalelor, a declarat acelasi lucru. “Setarile din SUA ce mi-au fost raportate mie, si despre care am citit in publicatii sunt mult prea mici pentru a induce inconstienta.”

Un purtator de cuvant a Tyson Foods, cel mai mare procesator de pasari de curte din SUA, a declarat pentru ”HuffPost” ca “manipularea corespunzatoare a animalelor este o obligatie morala si etica importanta, pe care o luam foarte in serios.”

Dar, a recunoscut “ca asemenea marii majoritati din aceasta industrie, fabricile noastre utilizeaza in prezent paralizarea prin socuri electrice de tensiune mica.” Compania nu sustine setari electrice standard, “datorita variatiilor de la o fabrica la alta” a adaugat acesta.

Puii experimenteaza o convulsie tonica in timpul aplicarii asomarii electrice (in acest material, asomarea este administrata printr-o aplicare electrica, doar asupra capului, mai degraba decat o baie de apa). In timpul unei convulsii tonice, “corpul pasarii se rigidizeaza pe masura ce muschii se contracta, gatul este arcuit, picioarele sunt extinse in mod rigid, respiratia ritmica se opreste, ochii sunt larg deschisi, iar reflexul de clipire este absent.” Puii pot fi constienti atat in timpul, cat si dupa aceste crize. (Credit: TopKip)

 Cercetatorii de protectie sociala favorizeaza o abordare diferita, numita ”ucidere in atmosfera controlata”, prin care pasarile sunt expuse la o concentratie de gaze (in mod tipic de dioxid de carbon), intr-o constanta crestere, pana in momentul in care isi pierd ireversibil cunostiinta.

Mai mult de 20% din puii crescuti in Europa sunt deja asomati prin folosirea sistemelor de “ucidere in atmosfera controlata”, inclusiv majoritatea puilor din Marea Britanie si aproximativ jumatate din cei aflati in Suedia; schimbare care nu a dus la cresterea preturilor pentru consumatori, au declarat analistii.

Chiar daca paralizatoarele electrice ar fi fost perfect eficiente, cercetatorii de animale spun ca ar fi in continuare inferioare, deoarece acestea implica un numar de pasi aditionali, ce pot provoca durere miliardelor de pasari, ce sunt procesate in fiecare an.

Pentru a fi pregatite pentru “baia de apa electrica”, pasarile trebuie sa fie mai intai scoase din cutiile lor de transport, un proces neelegant, ce poate avea ca rezultat oase si aripi rupte deoarece gainile sunt lasate sa cada din cutiile lor.

Fiecare pasare este apoi intoarsa cu susul in jos si ii sunt incatusate picioarele intr-un transportator de metal. Aproape fiecare aspect al acestui proces cauzeaza stres si durere animalelor, au aratat studiile.

Spre deosebire de oameni, gainile nu au diafragme, astfel incat, atunci cand sunt intoarse, viscerele lor le comprima inima si plamanii. De asemenea, puii au receptorii pentru durere in picioare, iar studiile arata ca procesul de suspendare provoaca vanatai la nivelul coapselor si le deterioreaza picioarele.

Gainilie sunt tinute cu capul in jos si incatusate de un transportator. (Credit: U.S. Poultry and Egg Association)

Dezorientati, si simtind durere, aproximativ 90% din pui dau din aripi imediat dupa ce au fost suspendati. Deoarece pasarile pe care le mancam sunt foarte tinere – in medie avand varsta de 6 saptamani- articulatiile si tendoanele lor sunt subdezvoltate, astfel incat, datul intens din aripi poate provoca dislocari are incheieturilor, oase rupte si hemoragii ale varfurilor aripilor.

Datul din aripi poate fi de asemenea si cauza pentru care pasarile primesc socuri dureroase pre-paralizante, deoarece aripile lor ating apa electrificata inainte ca acestora sa le fie scufundat capul in ea.

Filmari cu pasari intrand in “baia de apa electrica” sunt rare, dar un asemenea filmulet, postat online de un producator de astfel de bai, pare sa arate una sau mai multe rate primind socuri pre-paralizante pe masura ce se apropiau de baia electrificata.

AVERTISMENT: IMAGINILE POT FI NEPLACUTE PENTRU UNII PRIVITORI!

Unele gaini reusesc sa supravietuiasca atat baii electrice, cat si taierii gatului, numai pentru a indura o soarta fara indoiala mai rea. Departamentul de Agricultura SUA estimeaza ca sute de mii de pasari sunt in mod neintentionat fierte de vii in fiecare an, deoarece acestea reusesc sa supravietuiasca pana cand ajung la un rezervor cu apa fierbinte, folosit pentru oparirea pasarilor, proces ce ajuta la desprinderea cu o mai mare usurinta a penelor de pe cadavre.

Uciderea in atmosfera controlata evita practic toate aceste probleme, dat fiind ca pasarile sunt expuse la gaz in timp ce se afla inca in cutiile de transportare, toate etapele ulterioare fiind efectuate dupa ce acestea au murit.

Sistemele de asomare cu gaz, produc o carne de o calitate cu mult superioara celeilalte, spun analistii, iar muncitorii se bucura de conditii mai bune de munca. Ei nu trebuie sa manipuleze animale vii, si pot lucra in conditii normale de iluminare (facilitatile in care se afla baile cu apa electrificata sunt intunecate, pentru a calma pasarile).

Gainile reprezinta 90 si ceva la suta din totalul animalelor de uscat, sacrificate in fiecare an in SUA. Puii vanduti pentru carne, cunoscuti si sub denumirea de “pui de carne”, isi petrec scurta viata umflandu-se in proportii uriase , de peste 6 ori greutatea lor normala, rezultat al selectiei genetice intense.

Oasele lor subdezvoltate adesea nu le pot sustine masa corporala, au aratat atat studii academice, cat si cele industriale. Foarte multi dintre acestia dezvolta tulburari scheletice dureroase, inclusiv oase deformate si picioare aplecate. Altii de abia merg, sau doar raman stationari.

Apoi, dupa 6 saptamani de viata, sunt trimisi la abator.

In speranta de a construi pe baza recentelor progrese in legatura cu bunastarea gainilor ouatoare, grupuri importante, ce sustin animalele, precum “Mercy for Animals” si “The Humane League” , au lansat in acest an primele campanii majore pentru a imbunatati conditiile de viata pentru puii de carne.

“Perdue Farms”, a patra cea mai mare companie de crestere a pasarilor de curte din SUA, a declarat pentru “HuffPost” ca intentioneaza sa aiba un sistem de asomare cu gaz instalat in una din fabricile sale pana la sfarsitul anului 2017, si apoi sa stabileasca un program de roll-out pentru celelalte 9 fabrici de procesare.

SURSA: www.huffingtonpost.com