Fiecarei Doshe îi sunt recomandate anumite alimente care o echilibreaza. Un aliment este foarte bun pentru o tipologie, dar este nerecomandat alteia. Este ca in zicala din limba engleza: “One man’s food is another man’s poison” adica “Ceea ce pe unul il hraneste, pe altul il otraveste.”

De exemplu, persoanelor cu predominanta Vata le sunt recomandate condimentele de toate felurile, in timp ce persoanelor ce apartin tipologiei Pitta nu le sunt permise decat unele condimente mai “soft”, gen menta, coriandru si fenicul. Indivizilor predominant Kapha le plac mult dulciurile si ar fi fericiti sa aiba o alimentatie bazata majoritar pe gustul dulce, numai ca acest gust nu le face bine; in schimb, dulcele este de baza pentru persoanele Pitta pe care le calmeaza si carora le “indulceste” furiile.

Dupa ce ati facut Testul pentru determinarea constitutiei Ayurvedice si ati aflat ce Dosha (pot fi chiar si doua) predomina in structura dvs, incercati sa va hraniti predominant bazandu-va pe sugestiile din lista aceasta. Veti observa schimbari si imbunatatiri in starea fizica si psihica.

Cei alergici la anumite alimente ar trebui sa le evite chiar daca ele sunt mentionate ca recomandate in dreptul Doshei lor.


 

Alimentatia pentru tipologia VATA

Persoanelor Vata le sunt recomandate gusturile Dulce, Acru si Sarat. Gusturile Amar, Astringent si Picant sunt mai putin benefice pentru acesti indivizi pentru ca le “usuca” sistemul si le intensifica dezechilibrele emotionale. Chiar daca primele trei gusturi mentionate le fac bine, ei trebuie totusi sa evite sa faca excese de orice fel pentru ca Vata, exagerarea de orice tip fiindu-le caracteristica.

Cerealele:

  • De preferat: grau (cel mai bun, daca nu aveti alergie la el; consumat si germinat), ovaz, orez, amaranth, quinoa.
  • De evitat: Celelalte cereale: hrisca, porumb, orz, mei, secara, cuscus, grau spelta, tapioca, nu le sunt recomandante pentru ca acestea maresc uscaciunea interioara – totusi, pot fi consumate ocazional, insa cu mai multa apa, sau ulei. Painea obisnuita, cu drojdie, nu le este deloc indicata intrucat le da multe gaze si ii baloneaza. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel. Atentie doar sa nu fie pregatita prea uscata. De asemenea, nerecomandate sunt cerealele expandate si muesli.

Legumele: favorizati legumele gatite, nu cele crude care sunt mai greu de digerat de persoanele Vata. Nu se recomanda legumele ce baloneaza sau produc gaze cat si cele crude, congelate sau uscate.

  • De preferat: asparagus, coriandru, usturoi, bamele, mazarea, cartof dulce, sfecla rosie (numai gatita), morcovii (numai gatiti), conopida (uneori), castravetii (fara coaja), fasolea verde, praz, ceapa (doar gatita), salata verde (uneori), masline negre, patrunjel, pastarnac, dovlecel, dovleac, spanac (nu crud), ridichea Daikon (ocazional).
  • De evitat: rosiile (foarte rar si numai gatite, niciodata crude), maslinele verzi, ciupercile, conopida cruda, broccoli, varza cruda, telina, vinetele, ceapa cruda, ardeii, cartofii albi, napii, germenii cruzi, anghinare.

Fructele: NU consumati fructe crude decat daca sunt foarte bine coapte, dar nu innegrite (de exemplu bananele). NU se recomanda fructele uscate decat daca in prealabil sunt inmuiate in apa sau gatite (gen stafide, curmale, smochine, etc).

  • De preferat: mango, caise, cirese, struguri, grapefruit, nectarine, piersici, portocale, prune (si cele uscate), ananas, papaya, smochine, curmale, lamai, pepene galben, nuca de cocos, kiwi, lime, capsuni, mere, banane, avocado (toate trebuie sa fie bine coapte, dar nu “trecute”).
  • De evitat: coacaze, rodia, banane verzi, mere crude, pere, smochine uscate, curmale uscate, stafide uscate, pepene verde, afine.

Leguminoasele: Pentru ca leguminoasele formeaza gaze in intestine, ele trebuie intotdeauna gatite cu condimente care sa contrabalanseze acest neajuns. De asemenea, pentru a le taia din uscaciune, ele trebuie inmuiate cel putin 1 ora inainte sa fie fierte, mai mult daca stiti ca aveti o digestie slaba. Le puteti lasa la inmuiat chiar de seara pana dimineata. Aruncati apa respectiva si fierbeti-le in apa curata. Daca sesizati ca inca produc gaze, atunci fierbeti-le in destula apa timp de 5-10 minute, apoi aruncati acea apa si continuati sa le fierbeti in alta proaspata.

In India exista obiceiul de a decoji leguminoasele si a le despica in doua. Acest proces le face mai usor de fiert precum si mai putin producatoare de gaze. Persoanele Vata ar trebui sa prefere acest tip de leguminoase despicate in doua pentru ca sunt si mai usor de digerat.

  • De preferat: linte rosie (Masoor Dal), fasole Mung (Moong Dal), Tur Dal, Urad Dal.
  • De evitat: fasolea Adzuki, fasolea neagra, fasolea alba cu ochi negru (Lohbia), nautul, fasolea rosie (Kidney Beans), lintea maro, mazarea uscata, soia, tempeh, fasolea alba, miso. Folositi tofu doar ocazional si nicidecum rece, negatit. La fel si laptele de soia si alte produse de soia.

Nuci si seminte: persoanele de tip Vata pot manca orice fel de nuci si seminte, insa nu zilnic. Ele sunt alimente prea concentrate pentru puterea slaba digestiva a tipologiilor Vata.

  • De preferat: migdalele (excelente, dar fara coaja), nucile, caju, alune, fistic, nuci pecan, nuci macadamia, nuci charole, arahide, halva, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, susan, tahini, seminte de in.
  • De evitat: popcorn, psyllium.

Uleiurile: in general, toate uleiurile sunt bune pentru Vata, insa si aici unele sunt mai indicate decat altele.

  • De preferat: ulei de susan (cel mai bun), ulei de masline.
  • De evitat: ulei de sofranel, ulei de in.

Indulcitori: Dulcele calmeaza Vata, insa trebuie folosit cu moderatie pentru ca excesul perturba Vata.

  • De preferat: malt de orz, miere (neprocesata si negatita), jaggery, sirop de orez, zahar brut de trestie (tipurile Turbinado si Sucanat, pentru ca sunt neprocesate).
  • De evitat: sirop de artar (doar ocazional), zaharul alb.

Condimentele: toate condimentele sunt bune pentru Vata, insa in cantitati moderate. Persoanele Vata au tendinta sa foloseasca condimentele in exces in speranta ca-si vor imbunatati astfel abilitatea de a digera.

  • De evitat: caraway (sau chimen salbatic – la noi in tara acest chimen se gaseste pe la toate magazinele si este de fapt caraway! Acum exista de cumparat si chimen adevarat numit de fapt chimion = Jeera.), piper negru.

     
     

Alimentatia pentru tipologia PITTA

Persoanele Pitta ar trebui sa evite gusturile Acru, Sarat si Picant si sa foloseasca mai mult gusturile Dulce, Amar si Astringent intrucat acestea trei din urma ii racoresc. Persoanele Pitta ar trebui sa prefere cerealele, fructele si legumele pentru ca acestea sunt racoritoare pentru fierbinteala Pitta.

Cerealele:

  • De preferat: orz (este super pentru Pitta), orez alb, ovaz, grau, grau spelta, amaranth, cuscus, pastele fainoase, tapioca, granola, quinoa.
  • De evitat: orezul integral, hrisca, porumb, mei, secara, fulgii de ovaz. Acestea nu le sunt recomandante pentru ca maresc caldura interioara. Painea obisnuita, cu drojdie, nu le este deloc indicata. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel. De asemenea, nerecomandat este si muesli.

Legumele: indivizii Pitta pot manca legume cat e ziua de lunga. Singura lor preocupare trebuie sa fie doar sa le evite pe cele cu gust acru sau picant si sa le prefere pe cele cu gust dulce sau amar.

  • De preferat: sfecla rosie (gatita), avocado, broccoli, varza, morcovii (daca-s gatiti pot fi mancati oricand; daca-s cruzi trebuie mancati doar ocazional), conopida, telina, castravetii, fasolea verde, praz (numai gatit), salata verde, ciuperci, masline negre, ceapa (numai gatita), patrunjel, pastarnac, ardei, dovleac, ridichi (numai gatite), dovlecel, cartofii dulci, bame, napi.
  • De evitat: sfecla cruda, ridichea Daikon, vinetele, praz crud, masline verzi, ceapa cruda, ridichi crude, spanac (gatit), rosiile (sub toate formele- sunt complet nerecomandate).

Fructele: consumati fructe dulci si evitati fructele acre. Daca vreunul din fructele interzise din lista de mai jos este exceptional de dulce, poate fi mancat. Si invers: daca vreunul din fructele recomandate din lista de mai jos este acru, refuzati-l.

  • De preferat: merele dulci, caisele dulci, afinele (numai daca sunt dulci), ciresele dulci, nuca de cocos, smochinele, curmalele, strugurii rosii (excelenti pentru Pitta), lime (uneori), mango copt (“Regele” fructelor pentru Pitta), pepenii verzi si galbeni (foarte racoritori pentru Pitta, in special cei verzi), portocalele (numai daca sunt dulci), papaya (ocazional), pere, ananas (numai bine copt si dulce- nu de la conserva), prune dulci, rodii, stafide, capsuni, lamai (datorita proprietatii de rece).
  • De evitat: merele acre, caisele acre, bananele (de preferat doar bine coapte dar nu trecute – permise din cand in cand, nu zilnic si numai pentru indivizii sanatosi si echilibrati), afinele acre, ciresele acre, coacaze, grapefruit, strugurii verzi, kiwi (permis arareori si numai daca e foarte bine copt), mango necopt, portocalele acre, piersicile, nectarinele, ananasul acru, prunele acre, visinele.

Leguminoasele: Desi indivizii Pitta digera bine leguminoasele, totusi nu trebuie sa le consume excesiv pentru ca ele pot agrava Pitta cu aciditatea lor.

  • De preferat: fasolea Adzuki, fasole Mung (Moong Dal), linte rosie (Masoor Dal), fasolea alba, fasolea neagra, fasolea alba cu ochi negru (Lohbia), nautul, fasolea rosie (Kidney Beans), lintea maro, mazarea uscata, soia, tofu, tempeh, lapte de soia.
  • De evitat: miso, Tur Dal, Urad Dal.

Nuci si seminte: majoritatea nucilor si semintelor nu sunt recomandate tipologiei Pitta pentru ca le maresc caldura interioara si contin prea mult ulei.

  • De preferat: migdalele (numai inmuiate de seara in apa si decojite), nuci charole, seminte de in, halva (nu se refera la halvaua uleioasa pe care o stim noi ci la deserturile numite Halwa, facute din fructe si presarate cu migdale), popcorn (nesarat si fara ulei), psyllium, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac (mai rar).
  • De evitat: migdalele cu coaja, nuci, caju, fistic, nuci macadamia, arahide, nuci pecan, alune de padure, seminte de susan, tahini, seminte chia.

Uleiurile: in general, persoanele Pitta nu au voie sa consume decat cantitati mici de ulei.

  • De preferat: ulei de floarea soarelui (cel mai bun), ulei de masline (unul din cele mai bune), ulei de rapita, ulei de soia, ulei de nuca, ulei de in.
  • De evitat: ulei de susan, ulei de sofranel, ulei de porumb, ulei din samburi de caise, ulei de migdale.

Indulcitori: Dulcele calmeaza Pitta.

  • De preferat: malt de orz, sirop de orez, sirop de artar, zahar brut de trestie (tipurile Turbinado si Sucanat, insa si Demerara, pentru ca sunt neprocesate).
  • De evitat: miere (buna doar neprocesata si negatita-arareori), jaggery, zaharul alb, melasa.

Condimentele: condimentele maresc agresivitatea si nerabdarea tipice Pitta. Persoanele de tip Pitta ar trebui sa reziste tentatiei de a folosi condimente puternice, iuti, si sa foloseasca doar acele condimente mentionate mai jos, care sunt racoritoare. Lista de condimente nepermise este mult mai lunga decat cea cu condimente recomandate.

  • De preferat: busuioc verde, scortisoara, coriandru, chimion, piper negru (uneori), caraway (adica chimenul care se gaseste la noi-cantitati moderate), cardamon (moderat),  frunze de curry, marar (verde si seminte), fenicul, ghimbir (doar proaspat si cu moderatie), menta (cat de des si de toate felurile), patrunjel (moderat), sofran, turmeric, vanilie (moderat) si tarhon (ocazional).
  • De evitat: sare (de folosit mai putina – nu trebuie complet eliminata din alimentatie), ajwain, anason stelat, asafoetida (hing), busuioc uscat, dafin, piper cayenne, cuisoare, usturoi, schinduf, ghimbir pulbere, nucsoara, maghiran, seminte de mustar (inclusiv mustarul sub forma de pasta de la borcan), rozmarin, oregano, paprika, pippali, salvie, mac, cimbru, cimbrisor.

     
     

Alimentatia pentru tipologia KAPHA

Este recomandat persoanelor Kapha sa se concentreze asupra gusturilor Amar, Astringent si Picant pentru ca le invioreaza trupul si mintea. Ei ar trebui sa evite gusturile Dulce, Sarat si Acru care nu fac dacat sa-i mentina fixati in propriile tabieturi. Indivizii Kapha au interdictie la alimentele prajite si mancarurile grase si ar fi foarte bine daca ar refuza lactatele. Grasimile sunt cele mai rele pentru Kapha, iar legumele cele mai bune. De asemenea, persoanelor Kapha le este recomandata moderatia in privinta cantitatii de hrana pe care o ingereaza.

Cerealele: Oamenii Kapha au nevoie de cantitati mai mici de cereale fata de celelalte doua tipologii.

  • De preferat: hrisca si mei (cele mai bune), orz, porumb, cuscus, orez (numai basmati si salbatic-cu moderatie), secara, quinoa (uneori), amarant (uneori), tapioca, muesli. Toate acestea sunt incalzitoare si usuca – lucruri de care Kapha are nevoie.
  • De evitat: ovaz, pastele fainoase (arareori permise), orez brun si alb, grau (este prea greu, rece si uleios pentru Kapha). Painea obisnuta, cu drojdie, nu le este absolut deloc indicata. Daca totusi nu puteti renunta la painea cu drojdie, cea mai buna forma de a o consuma este uscata/prajita la toaster. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna dar si aceasta trebuie consumata cu moderatie. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel.

Legumele: toate legumele sunt bune cu unele exceptii. Se recomanda legumele amare si picante si ar trebui evitate legumele dulci si suculente. De asemenea, aceste persoane pot consuma legumele crude sau pregatite la aburi ori sote. Sunt recomandate combinatiile dintre crud si gatit, sau prepararea alimentelor intr-un stil aldente. Este important ca uleiul sa fie folosit in cantitati mici.

  • De preferat: sfecla rosie, broccoli, varza, morcovii, conopida, telina, cartofii albi, ridichea Daikon, vinetele, fasolea verde, praz, salata verde (uneori), ciuperci, ceapa, patrunjel, ardei, ridichi, spanac, rosii (numai gatite), anghinare, asparagus, hrean, napi, gulii.
  • De evitat: cartofii dulci (Yam), castraveti, rosiile (insa niciodata crude), dovlecel, maslinele negre si verzi, dovleac, pastarnac (mai rar).

Fructele: Persoanele Kapha trebuie sa evite atat fructele extrem de dulci cat si pe cele foarte acre, precum si orice fruct care este foarte suculent. Fructele astringente sunt bune si cele “usoare”.

  • De preferat: cirese, struguri, piersici, nectarine, capsuni (moderat), afine, lime (moderat), lamai (moderat), visine, fructele de padure, fructe uscate (insa nu exagerat de dulci). Merele sunt cele mai bune, la fel si perele, caisele, coacazele si rodia. Mango este bun daca e consumat mai rar (vara). Prunele uscate sunt de asemenea bune.
  • De evitat: rubarba, nuca de cocos, bananele, pepene verde, curmalele si smochinele proaspete, papaya, kiwi, pepenii galbeni, portocalele, prunele, ananasul.

Leguminoasele: Persoanele Kapha nu ar trebui sa consume leguminoase prea des. Organismul lor nu cere atatea proteine. Insa si in acest caz exista leguminoase de preferat si de evitat.

  • De preferat: fasolea alba, fasolea Adzuki, fasolea neagra (printre cele mai bune), fasolea alba cu ochi negru, nautul, lintea rosie (Masoor Dal) (indicata), lintea maro, fasolea/lintea Mung (Moong Dal) (de preferat), Tur Dal, mazarea uscata, laptele de soia, Tempeh, Tofu gatit.
  • De evitat: fasolea rosie (Kidney Beans), soia, faina de soia, sosul de soia, Tofu rece, Miso, Urad Dal.

Nuci si seminte: Persoanele de tip Kapha nu necesita energia rece, uleioasa si grea a acestor alimente si trebuie sa le evite.

  • De preferat: nuci charole, migdale (foarte rar, insa numai inmuiate in prealabil si fara coaja), semintele de chia, popcorn (fara sare si grasimi), semintele de dovleac (mai rar), seminte de floarea soarelui (mai rar), seminte de in (mai rar) , psyllium (foarte rar).
  • De evitat: nuci, caju, alune, fistic, nuca de cocos, nuci pecan, nuci macadamia, arahide, seminte de pin, halva, susan, tahini.

Uleiurile: In general, uleiurile NU sunt bune pentru Kapha, insa si aici unele sunt mai potrivite decat altele. Ar fi bine sa foloseasca uleiurile in cantitati foarte mici, atat in alimentatie cat si pentru uz extern.

  • De preferat: ulei de porumb (cel mai bun), ulei de rapita, ulei de susan (de folosit numai extern), ulei de floarea soarelui, ulei de migdale.
  • De evitat: ulei de in (ok doar ocazional), ulei de avocado, ulei de caise, ulei din nuca de cocos, ulei de masline, ulei de sofranel, ulei de soia, ulei de nuca, ulei de primula, ulei de susan (a nu se folosi intern).

Indulcitori: Dulcele amplifica Kapha, si de aceea aceste persoane nu ar trebui sa foloseasca prea multi indulcitori.

  • De preferat: mierea (naturala, neprocesata, neincalzita/negatita).
  • De evitat: zaharul alb, malt de orz, fructoza, jaggery, sirop de orez, melasa, zahar brut de trestie, sirop de artar.

Condimente: toate condimentele sunt bune pentru Kapha. Ele trezesc si dinamizeaza organismul acestor persoane.

  • De evitat: sarea in exces (este de dorit ca aceasta sa fie folosita in cantitati minime).