Cantitatile sunt pentru doi cozonaci.

Ingrediente:

  • 1 kg faina alba pentru cozonaci;
  • 2 plicuri de drojdie uscata (7g/plic) /doua cuburi drojdie umeda (eu am facut cu drojdie uscata);
  • 250 ml lapte de soia simplu/vanilie;
  • 250 ml de suc de portocale proaspat stors;
  • esenta de vanilie;
  • esenta de rom;
  • 200 gr zahar;
  • 150 ml ulei de floarea soarelui;
  • un plic de sofran pentru culoarea galbuie,(eu am pus cam ½ lingurita rasa de Turmeric)
  • putina sare.

 

Umplutura: 5 linguri de cacao amestecata cu o cana de zahar, nuci si stafide / rahat.

 

Mod de preparare:

        Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, sofranul (sau turmericul), zaharul. Intr-o cana se dizolva drojdia in lapte caldut (cam 50 ml din cei 250 ml) si o lingura de faina .Se lasa la crescut in cana aceasta maia  apoi se toarna in mijlocul ingredientelor uscate . 

            Adaugam apoi si restul de lapte caldut si incepem sa framantam.   

            Turnam treptat sucul de portocale si esentele si framantam pana obtinem un aluat omogen,pufos, aerat.

            Turnam si uleiul treptat si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. (Am framantat cam 30-40 minute  in total)

           Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

           Cat timp creste aluatul pregatim umplutura.Umplutura se face dintr- o cana de zahar amestecata cu 5 linguri de cacao si putina apa calda, cat  sa devina o pasta.

           Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 4 bucati egale. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie de 2-3 mm grosime.

           Umplutura se pune pe fiecare din cele 4 foi intinse. Deasupra se adauga stafide, nuca si rahat taiat cubulete mici si dat prin faina .

     Foile se ruleaza individual, apoi se unesc cate doua rulouri si se rasucesc unul in jurul altuia, formand doi cozonaci impletiti.

     Cozonacii se pun in tavile tapetate cu folie de copt si unse cu ulei vegetal/ unt de cocos. Se lasa la crescut inca 15 minute si apoi se dau la cuptor cca. 40 de minute la foc mediu. Se incearca cu o scobitoare sa vedeti daca s-au copt bine si cand par copti, se scot si se lasa sa se raceasca inainte de a se taia.

     Se pot da pe deasupra cu sirop de agave sau de artar, sau cu putin sirop facut din apa calda cu zahar, pentru un luciu frumos. Se pot presara de asemenea cu nuca de cocos sau zahar pudra.

     Eu am observat ca acesti cozonaci se prepara mult mai repede, se framanta mai usor, cresc mai frumos si sunt super deliciosi, mai gustosi decat cei cu oua si lapte.