Ingrediente:
- o ceapa
- un morcov
- o lingurita boia
- sare si piper
- 2 catei de usturoi
- o jumatate de lamaie
- 300 g linte rosie (sau verde)
- 2 linguri pasta de tomate
- 2 linguri ulei de masline (sau floarea soarelui)
- o lingurita chimion (optional)
- Ciorba de linte se prepara la fel, indiferent ca folosim linte rosie sau linte verde.
Mod de preparare :
Spalam 300 g de linte in cateva ape (adica pana cand apa ramane limpede);
Spalam, curatam si tocam in functie de preferinte un morcov, o ceapa si doi catei de usturoi, apoi punem totul la calit in doua linguri cu ulei de masline (acesta da un gust specific ciorbei de linte, insa il putem inlocui si cu un banal ulei de floarea soarelui).
Tinem legumele la foc potrivit pana cand se inmoaie (dureaza cam 5-10 minute) si atunci adaugam doua linguri cu pasta de tomate si condimentam cu o lingurita de boia (putem pune in ciorba de linte si boia iute, caz in care punem mai putina) si, daca avem asa ceva in bucatarie, una de chimion (eu il cumpar din magazinele cu specific turcesc – a nu se confunda cu chimenul, inclusiv prin DEX am vazut confuzia asta; mai multe detalii se pot gasi pe Wikipedia).
Le mai lasam cateva minute la foc, cat sa se amestece aromele, apoi adaugam lintea si turnam aproximativ doi litri de apa (este indicat ca apa sa fie fierbinte, pentru a nu intrerupe procesul de preparare termica).
Acoperim oala cu un capac si lasam supa de linte sa fiarba la foc mediu timp de aproximativ 45 de minute (trebuie avut in vedere si faptul ca timpul de fierbere pentru lintea rosie este o idee mai scurt decat cel pentru lintea verde). Ne dam seama ca legumele au fiert indeajuns daca zeama supei s-a ingrosat si boabele de linte s-au desfacut.
Pentru a definitiva supa de linte, o condimentam, dupa gust, cu sare si piper si o amestecam energic cu un tel sau o dam la blender.
De obicei, supa de linte se poate transforma in ciorba de linte daca se serveste cu multa zeama de lamaie.
Comenteaza