Ingrediente:

  • 1 dovlecel
  • 240 grame naut fiert si scurs bine (o cutie)
  • 3 catei usturoi
  • ½ lingurita sare
  • 50 grame fulgi de ovaz
  • 1 lingurita pudra verdeturi uscate
  • ½ lingurita fulgi drojdie inactiva (optional–confera o aroma asemenatoare branzei telemea)
  • zeama de la ½ lamaie
  • putin ulei de masline (eu am folosit un pulverizator)

 Mod de preparare:

  1. Dovlecelul se rade pe razatoarea mare, se sareaza putin si se lasa in sita cateva min. sa se scurga zeama
  2. In vasul robotului cu lama in S se asaza toate ingredientele, cu exceptia dovlecelului.
  3. Se mixeaza totul pana se obtine consistenta dorita (eu n-am lasat-o sa se faca pasta fina-fina)
  4. Se adauga dovlecelul ras si scurs foarte bine si se mai continua mixarea cateva secunde . Se lasa 10 minute sa absoarba fulgii de ovaz din lichid . (Daca compozitia nu se poate modela se mai adauga 15-20 g de fulgi de ovaz si se mai mixeaza un pic.)
  5. Cu mainile umede se modeleaza chiftelutele rotunde, ca niste perisoare mai mari, care se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Daca doriti puteti da chiftelutele prin susan sau pesmet , dar este foarte bine si simplu.
  6. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coc cca 15 min la 180 grade
  7. Dupa coacere, se pulverizeaza putin ulei de masline peste chiftelute.
  8. Chiftelutele de post cu dovlecei se servesc simple, cu sos de rosii si paste fierte al dente sau cu piure de cartofi.
  9. Pentru un sos de rosii avem nevoie de o ceapa si 3-4 catei de usturoi. Ceapa si usturoiul, tocate marunt, le punem la inmuiat cu un pic de ulei si apa. Adaugam apoi rosii maruntite sau pasta de rosii si 1 -2 linguri de fulgi drojdie inactiva . Potrivim de sare, piper apoi stingem focul si adaugam chiftelutele in sos. Pofta buna !