In zilele de post obisnuite sau chiar in zilele de sarbatoare ne putem delecta cu o reteta delicioasa de post . Din varietatea de retete de briose am ales aceasta reteta pentru cei care tin post sau pentru cei care sunt vegani.  Reteta este simplu de facut şi la îndemâna oricui. Briosele au o textură frumoasă, sunt pufoase, aromate , cu putine ingrediente. Putem da aceste briose copiilor ca pachetel la scoala.

Chiar daca sunt facute in varianta de post ele raman o prezenta draguta pe masa. Gustand din ele nu se simte faptul ca nu contin oua si produse lactate, asadar vi le recomand cu caldura sa le faceti chiar daca nu tineti post.

Ingrediente:                

pentru 12 brioşe

  • 240 g făină
  • 120 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculeţ de praf de copt
  • 240 ml apă minerală
  • 80 ml ulei
  • 2 linguri nucă de cocos
  • 100 g gem sau dulceata de care aveti sau de care doriti
  • 20 g cacao neagra
  • 1 linguriță esență de rom

Decor

  • 50 g ciocolata neagră vegana
  • 1 linguriță de unt de cocos
  • fulgi de migdale ( de cocos , bombonele decorative sau orice alta idee aveti)

Mod de preparare brioşe de post cu cacao :

  1. Amestecăm apa minerală cu uleiul, peste care adăugăm făina, zahărul, sarea şi praful de copt.
  2. Omogenizăm bine compoziţia şi o împărţim în două părţi cât de cât egale.
  3. În jumătate din compoziţie adăugăm nuca de cocos ( sau vanilia si razatura de lamaie ) , iar în cealaltă jumătate punem pudra de cacao, gemul sau dulcaata ( de prune sau de care aveti sau doriti )  şi esenţa de rom.
  4. Tapetăm cu hârtiuţe speciale pentru briose o formă de brioşe şi turnăm în fiecare jumătate din compoziţia albă şi jumătate din compoziţia cu cacao , aranjand-o incat sa se vada si compozitia neagra dar si cea alba .
  5. Coacem brioşele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute sau pana credeti ca sunt facute . Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt coapte în interior.
  6. Pentru decor, topim ciocolata la bain marie (sau în cuptorul cu microunde timp de 20-30 de secunde), adăugăm untul de cocos şi glazurăm brioşele, apoi presărăm fulgi de migdale sau de cocos, bombonelele sau orice aveti prin bucatarie. ( la alegere)
  7. Daca nu va place cu cacao, prima compozitie o puteti inlocui cu vanilie si razatura de lamaie.
  8. Serveste briosele cu ciocolata, dupa aceasta reteta de post, alaturi de cafea sau la desert.

 

Poftă bună!