Este probabil pentru prima data cand auzi de Gomasio, deoarece nu este atat de cunoscut in tara noastra, cu toate ca acesta este un condiment folosit la scara larga in Japonia, si in multe macro-diete datorita proprietatilor si beneficiilor sale extraordinare. Cunoscut sub numele de Gomasio sau Gomashio, avem in fata un condiment ce te va captiva de la prima utilizare.
Acest condiment japonez este preparat din seminte de susan si sare de mare, motiv pentru care este de asemenea cunoscut sub numele de “sare de susan”. Este, fara indoiala, un excelent si minunat condiment, care, de fapt, ar trebui folosit in mod regulat in bucatarie, atat in diverse preparate, cum ar fi orezul, cat si simplu ca aroma naturala.
Care sunt cele mai importante proprietati nutritionale?
Din punct de vedere nutritional, Gomasio iese in evidenta prin bogatia sa de proteine, in special aminoacizi, acizi grasi polinesaturati esentiali, care contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, si in fibre care ajuta la reglarea tranzitului intestinal si impiedica constipatia.
De asemenea, aduce cantitati mari de vitamine, in special vitaminele B (cu precadere acidul folic si niacina) si vitamina E, dar si minerale cum ar fi calciu, magneziu, fosfor si fier.
Ingrediente:
– 15 linguri susan integral
– 1 lingura sare naturala (preferabil neiodata, de la plafar)
Mod de preparare:
Se incinge o tigaie pe foc mediu.
Se adauga sarea neiodata.
Se prelucreaza sarea aprox. 1 minut, amestecand-o continuu, dupa care este mutata intr-un mojar.
Adaugam semintele de susan in tigaie.
Se prajesc usor pentru aprox. 3-4 minute, amestecand continuu. Sunt gata cand capata o culoare auriu-rosiatica iar semintele de susan incep sa pocneasca, ele nu trebuie sa fie prea prajite.
Se opreste focul si se adauga semintele de susan in mojar.
Se piseaza usor, deoarece nu trebuie transformate in pudra. Este important insa ca semintele de susan sa fie sparte in mare parte pentru ca minunatele proprietati ale acestora sa poata fi asimilate de catre organism.
Adauga gomasio intr-un borcan pe care sa-l pastrezi fie in frigider, fie intr-un loc rece si uscat.
Comenteaza