“Nici pește nu mănânci?”. Este una din întrebările pe care le auzim destul de des. Vom prezenta câteva motive pentru a nu mai consuma pește, dar și niște alternative la unele preparate tradiționale.
Ultimul raport WWF Planeta Vie ne-a arătat că pentru a da naturii posibilitatea de a se reface avem nevoie de un sistem alimentar mai sustenabil. Alături de alte eforturi de conservare. Între 1970 și 2016 populațiile de animale sălbatice de apă dulce au suferit un declin de 84%. Cel mai puternic declin mediu al populației din orice biom, echivalent cu 4% pe an, din 1970. Un exemplu este populația reproducătoare a sturionului chinez din râul Yangtze din China. Aceasta a scăzut cu 97% între 1982 și 2015 din cauza barajelor apărute pe căile sale de migrație.
La toate acestea informații puse în lumină de raport se adaugă și dovezile științifice privitoare la capacitatea peștilor de a simți frică și durere. Credința populară conform căreia peștii nu simt durerea a fost demontată. În ciuda acestui fapt, ei au rămas una dintre cele mai exploatate și abuzate categorii de animale din lume.
Avem nenumărate motive astăzi să căutăm alternative la pește. Inclusiv unele care țin de siguranță alimentară, întrucât consumul de pește vine la pachet și cu multe riscuri asupra sănătății. Expunerea la cantități mari de mercur, de pildă, este un astfel de risc. Mai ales atunci când sunt consumați pești care se află cel mai sus în lanțul trofic, precum macroul sau tonul.
Din fericire, avem la dispoziție o mulțime de alternative delicioase la pește. Astăzi vom vorbi despre 7 dintre ele.
Înainte de a le prezenta, însă, trebuie să adăugăm că ingredientele care ne ajută să dăm gust de pește preparatelor vegane sunt algele și microalgele. Aceleași ingrediente din care, ce să vezi?, își iau și peștii, de fapt Omega-3.
#1 „Fish-fingers” pe bază de tofu
Faptul că tofu este neutru la gust și absoarbe foarte bine aromele îl face ideal pentru a fi marinat în sos cu alge. Dacă nu vreți să experimentați în bucătărie și căutați o variantă gata făcută, recomandăm sortimentele de „fish fingers” vegane disponibile pe goveggie.ro. Le găsiți la rubrica Alternative vegetale la carne.
#2 Alternative la somon: morcovi marinați
Tăiați morcovii în felii foarte subțiri, chiar străvezii. Înmuiați aceste felii pentru mai multe ore într-un sos făcut din oțet, ulei, alge și liquid smoke. O rețetă delicioasă de acest fel găsiți aici.
#3 Sushi vegan
Imaginația poate zburda în voie atunci când vine vorba de sushi vegan.
Singurul lucru care diferă față de rețeta obișnuită este umplutura care poate fi făcută cu avocado, castraveți, ardei gras, ce vreți voi. Plante să fie. Tot algele sunt cele care vor da, evident, gustul specific de sushi. O rețetă care ne-a plăcut mult este cea de pe canalul YouTube Avantgardevegan.
#4 Salată de „icre”
Chiar nu e greu să facem o variantă vegană la bine-cunoscuta și îndrăgita salată de icre. Putem folosi ca bază chia, soia, mei, migdale sau amaranth. Noi vă recomandăm cu mare drag rețeta Paulei Seling, din semințe de chia.
Pentru varianta gata făcută, recomandăm icrele din amaranth Filgud, pe care le puteți comanda direct de aici.
#5 Alternative vegane la salata de hering
Sfecla, vinetele coapte, merele și nori dau o aromă deosebită salatei de „hering” vegan, pe care o putem asezona cu un iaurt de soia. O rețetă cu aceste ingrediente puteți găsi aici.
#6 File de „pește” cu seitan sau jackfruit
Peștele poate fi înlocuit ușor cu seitan, întrucât și acesta, ca și tofu-ul, este neutru la gust și preia imediat aromele atunci când este „îmbăiat” în sosuri sau marinat. O alternativă la fel de bună este jackfruitul. Lăsăm aici o rețetă cu jackfruit din care vă puteți inspira.
#7 Alternative vegane la ton
Piața alternativelor vegane la ton este în continuă creștere. Într-adevăr, în magazinele fizice din România nu dăm încă de aceste alternative, însă le putem găsi în magazine online, precum goveggie.ro. Dacă vă doriți să preparați acasă o alternativă vegană la ton, puteți folosi pepene roșu deshidratat, care – atunci când este servit cald – capătă aspectul și textura specifică tonului sashimi.
O salată de „ton” care nouă ne place mult este aceea din năut, foi de nori, maioneză vegană, ceapă roșie, lămâie, fulgi de drojdie din belșug, oțet și muștar. O găsiți aici.
Comenteaza